Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyheder

Delphini 1 - Aarhus Universitet

23.03.2021 | Institut for Geoscience

Farvel til Delphini-1

Søndag den 14. marts 2021 brændte studentersatellitten Delphini-1 fra Aarhus Universitet efter lang tids tro tjeneste op i atmosfæren. Satellitten holdt sig oppe i noget længere tid end forventet, og projektet har været en stor succes med mange involverede fra forskellige Institutter på Aarhus Universitet, deriblandt Geoscience. Læs mere her.

Marit-Solveig Seidenkrantz

19.03.2021 | Institut for Geoscience

Ungdomsvideo om istid

På ungdomskanalen Tjek stiller de spørgsmålet om vi er på vej ind i en ny istid? For at undersøge det nærmere har de spurgt professor Marit-Solveig Seidenkrantz fra Institut for Geoscience til råds. Se videoen her.

På Geoscience er der fremgang i antallet af kvote 2 ansøgere

17.03.2021 | Institut for Geoscience

Flot stigning af ansøgere til Geoscience på kvote 2

Ansøgningsfristen for kvote 2 ansøgninger er netop udløbet. Knap 6.000 ansøgere har valgt Aarhus Universitet som førsteprioritet. Det er en fremgang på 3 % sammenlignet med 2020. Natural Sciences har modtaget 400 førsteprioritetsansøgninger, hvilket er samme antal som sidste år. På Geoscience er der fremgang i antallet af ansøgere.

En 1U-CubeSat er 10 cm på hver led, og vejer 1 kg. Illustration: Space Inventor

12.03.2021 | Institut for Geoscience

Danske studerende skal sende deres egen satellit op næste sommer

Satellitten sendes op med en Falcon-9 raket en gang i sommeren 2022. Satellitten vil indeholde en række mindre studentereksperimenter samt fungere som en kommunikationsstation for radioamatører over hele verden. Christoffer Karoff fra Institut for Geoscience er med i samarbejdet.

Traktor, der spreder kalk. Foto: Mark Robinson. Creative Commons https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en

10.03.2021 | Institut for Geoscience, Medarbejdere

Nye studier underbygger, at jordbrugskalk påvirker strontium-analyser

Lektor emeritus Erik Thomsen og akademisk medarbejder Rasmus Andreasen fra Institut for Geoscience påviser i to nye videnskabelige artikler, at strontium fra jordbrugskalk bliver udvasket fra de øvre jordlag og dermed påvirker strontium-isotop-værdierne i omgivelserne. Dermed bør en række hypoteser om forhistoriske menneskers oprindelse revideres.

Christoffer Karoff

10.03.2021 | Institut for Geoscience, Medarbejdere

Månekræfter

Lektor Christoffer Karoff ved Institut for Geoscience fortæller i Weekendavisen om, hvorfor vores måne har været uhyre vigtig for dannelsen og udviklingen af liv på Jorden. (Det kræver abonnement at læse artiklen)

Professor Hamed Sanei

03.03.2021 | Institut for Geoscience, Medarbejdere

De hadale grave er dynamiske hotspots til tidlig diagenese i dybhavet

Professor Hamed Sanei fra Geoscience har i samarbejde med en international forskergruppe udforsket sedimentkarakteristika og in situ bentisk iltoptagelse langs to grave i Stillehavet. De har fundet ud af, at hadele grave repræsenterer dybhavs-hotspots til tidlig diagenese og er mere forskelligartede og dynamiske miljøer end tidligere anerkendt.

I laboratoriet

02.03.2021 | Institut for Geoscience, Medarbejdere

Organisk materiales mysterier i de 120 millioner år gamle klipper i Nordsøen

Hemmelighederne om, hvordan organisk materiale kom til klipperne, dets udvikling og hvilken rolle det kan spille i opbevaring af energi og drivhusgasser, afsløres nu takket være den nye forskning udført af Arka Rudra, Hamed Sanei, Carlette Blok og Stéphane Bodin fra Institut for Geoscience i samarbejde med GEUS. Læs artiklen her.

Teodora Pados-Dibattista

16.02.2021 | Institut for Geoscience, Medarbejdere

Ungarsk populærvidenskabelig artikel om Foraminifera og klimarekonstruktioner

MSCA postdoc Teodora Pados-Dibattista har skrevet en populærvidenskabelig artikel om anvendelsen af Foraminifera i paleoklimatrekonstruktioner, og om hvordan hun bruger disse mikrofossiler inden for rammerne af sit projekt ved Institut for Geovidenskab. Artiklen er offentliggjort i det ungarske onlinemagasin Qubit.

Marit-Solveig Seidenkrantz

09.02.2021 | Institut for Geoscience, Medarbejdere

Million-bevilling til udredning af betydningen af klimaforandringer i det arktiske miljø

Aarhus Universitet har netop modtaget en bevilling på knapt 37 millioner kroner fra Uddannelses- og Forskningsministeriet. Bevillingen er målrettet en fælles arktisk indsats indenfor Rigsfælleskabet til udredning af betydningen af klimaforandringer i det arktiske miljø. Professor Marit-Solveig Seidenkrantz er projektdeltager og medansøger.

Delphini-1 Satellitten

04.02.2021 | Institut for Geoscience, Medarbejdere

Satellitten Delphini-1 har overrasket med hele 2 år i rummet

Den 31. januar 2019 blev studentersatellitten Delphini-1 sendt op i rummet og er stadig derude. Det er meget længere, end man havde regnet med. Satellitten har løbende sendt billeder fra sin færd, og de studerende har endda forsøgt sig med en vovet manøvre. Læs mere i artiklen.

@WikiMedia Commons

03.02.2021 | Institut for Geoscience, Medarbejdere

Darwin kaldte det et ”afskyeligt” mysterium, men nye fund gør, at vi er et skridt nærmere mysteriets løsning.

Professor Emerita Else Marie Friis fra Institut for Geoscience har med sin forskning i fossiler været med til at vise, at blomsterplanter har udviklet sig over tid. Dermed er mysteriets løsning nærmere en afklaring. Læs mere i artiklen.

28.01.2021 | Institut for Geoscience, Medarbejdere

Gæt, hvornår Delphini-1 falder ned, og vind en LEGOmodel

Nu har du mulighed for at vinde en 1:1 model af studentersatellitten Delphini-1 af LEGO. Har du det bedste bud på, hvornår satellitten falder ned?

Professor Marit-Solveig Seidenkrantz

26.01.2021 | Institut for Geoscience, Nyhed

Hvordan påvirker ændringer i solindstrålingen klimaet?

Professor Marit-Solveig Seidenkrantz har deltaget i radioprogrammet Kraniebrud på Radio4 til en snak om solens indstråling og klimaet.

Christoffer Karoff er med i radioprogrammet Kraniebrud

20.01.2021 | Institut for Geoscience, Medarbejdere

Hvad kan vi gøre ved problemet med den voksende mængde rumskrot?

Den 12. januar 2021 deltog lektor Christoffer Karoff i radioprogrammet Kraniebrud på Radio4 til en snak om satellitter, som efterhånden ender som affald i rummet.

Viser resultater 31 til 45 ud af 236

Forrige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Næste