Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyheder

Girls' Day in Science - foto: Hempel

03.06.2021 | Institut for Geoscience, Medarbejdere

Geoscience inviterer gymnasiepiger til “Girls' Day in Science”

Institut for Geoscience er med i den landsdækkende kampagnedag Girls’ Day in Science, der finder sted den 6. oktober. Her kan pigerne møde nogle af vores seje kvinder, som studerer eller forsker inden for Geoscience. Gennem workshops og praktiske opgaver får de en forsmag på, hvordan det er at være studerende på instituttet. Se dagens program her.

Rasmus Andreasen

01.06.2021 | Institut for Geoscience

Diskussionen fortsætter: Strontium og Egtvedpigens oprindelse

Endnu et kapitel er blevet skrevet i føljetonen om Egtvedpigens oprindelse. Rasmus Andreasen og Erik Thomsen svarer Robert Frei fra Københavns Universitet, der stiller spørgsmål ved de indsamlede data. Du kan læse argumenterne i Forskerzonen på Videnskab.dk.

Professor Hamed Sanei fra Institut for Geoscience

27.05.2021 | Institut for Geoscience

Forskere er alarmerede: Kviksølv hober sig op på bunden af dybhavsgravene

Mængden af det kviksølv, vi har fundet i dybhavsgravene, overstiger langt de værdier, der tidligere er registreret i sedimenter fra de åbne oceaner, konstaterer professor Hamed Sanei fra Geoscience, der er med i den internationale forskergruppe fra Danmark, Canada, Tyskland og Japan, der står bag opdagelsen. Læs mere om det overraskende studie her.

Forskning, foto Chokniti Khongchum, Pexels

27.05.2021 | Institut for Geoscience

Geolog Astrid Strunk modtager AUFF’s ph.d.-pris

Astrid Strunk fra Institut for Geoscience imponerede med sit forskningsprojekt fra Nordgrønland., da årets ph.d.-priser blev uddelt til fem unge forskere med et ekstraordinært talent. De fem heldige forskere modtager hver 50.000 kr. som anerkendelse for deres forskning. Læs mere om Astrid og hendes forskning her.

Søren Munch Kristiansen, lektor på Institut for Geoscience

19.05.2021 | Institut for Geoscience, Medarbejdere

Podcast: Vand, jord – og ikke mindst mennesker

I en ny podcast kan du høre lektor Søren Munch Kristiansen fra Geoscience fortælle om, hvad han arbejder med inden for geologi. For ham er det mennesker, der er specielt spændende – at forstå hvordan Jorden påvirker os, og hvordan vi har påvirket den. Det er Aarhus Studenterradio, der har lavet podcasten. Du kan høre den her.

Christoffer Karoff

17.05.2021 | Medarbejdere, Institut for Geoscience

Event: Digitalisering og klimaforandring

Ved Matchpoint Konferencen den 27.-29 maj er Christoffer Karoff fra Geoscience vært til en debat om digitalisering og klimaforandring. En udfordring er, at den grønne overgang er umulig uden digitale teknologier, men samtidig er IT-sektoren også en af de største bidragydere til den globale CO2-udledning. Læs mere og tilmeld dig senest 20. maj.

Per Trinhammer

05.05.2021 | Institut for Geoscience

PORO-CLIM skal kortlægge havbunden i Atlanterhavet

Ombord på skibet Celtic Explorer skal Per Trinhammer de næste 4 uger sammen med stor gruppe forskere og ingeniører fra danske, britiske og irske universiteter kortlægge havbunden i Atlanterhavet under Porcupine og Rockall bassiner. De ser på, hvordan Jordens dybe indre har påvirket det globale klima i den geologiske fortid. Følg turen her.

Niels Claes, postdoc på Geoscience

04.05.2021 | Institut for Geoscience

Ny artikel om påvirkningen af ’flood irrigation’ på vandets kredsløb

Mere end 60% af det vand, som bliver brugt til markvanding, kan langsomt strømme tilbage til vandløbene, med en forsinkelse, som kan tage mere end en måned. Denne ’midlertidige opmagasinering’ af vandet er en vigtig del af vandets kredsløb. Det viser modeller, som Niels Claes har lavet med samarbejdspartnere fra University of Wyoming.

Metal fra vikingetiden. Foto: S. M. Sindbæk

26.04.2021 | Institut for Geoscience

Nyt indblik i vikingetidens håndværksproduktion

For første gang har et forskningsprojekt udforsket vikingetidens metalhåndværk ved at følge hele produktionskæden fra råmaterialer, gennem støbeforme og smeltedigler til færdige metalprodukter med geokemiske analysemetoder. De 1000 analyser udført af Vana Orfanou er et interdisciplinært samarbejde mellem Geoscience, Sydvestjyske Museer og UrbNet.

Det tredelte billede viser calderavæggen ved Balos havn på Thera. (a) og (b) viser de to første eruptionsfaser i det Minoiske udbrud (pilene). (c) viser hvor man i 1871 udgravede et kykladisk hus på en terrasse (til venstre) og øverst til højre udgravningsstedet Raos, hvor der lå et kykladisk palads.

21.04.2021 | Institut for Geoscience

Artikel bringer nyt lys på Santorini vulkanen

Walter L. Friedrich, J. Richard Wilson og Annette Højen Sørensen diskuterer og nyfortolker sammen med Samson Katsipis calderaens stratigrafi. Via geologiske og arkæologiske fund under calderavæggens askelag fra den Minoiske eruption konkluderer de, at der har eksisteret terrasser på indersiden af calderaen, som var beboet i bronzealderen. Klik og…

Den 28. april kan du opleve mange gratis online foredrag af Aarhus Universitets forskere.

20.04.2021 | Institut for Geoscience, Medarbejdere

Oplev to forskellige online foredrag fra Geosciences forskere til Forskningens Døgn den 28. april

Katrine Juul Andresen tager dig med under havet til ”Doggerland – et forhistorisk landskab g(l)emt under Nordsøens bølger” og Rasmus Andreasen og Erik Thomsens tager dig med tilbage i tiden, når ”Danmarkshistorien skrives om: Skrydstrup- og Egtvedpigen var nok ikke kosmopolitter”. Se hele programmet her.

Kønsbalance på geofagene i Danmark

15.04.2021 | Institut for Geoscience, Medarbejdere

Projekt igangsat for at opnå kønsbalance

Det langsigtede perspektiv med projektet er at opnå en ligelig kønsfordeling og dermed forhindre et massivt tab af talent og skabe en attraktiv arbejdsplads. I projektet bliver der indsamlet kønsbaserede data, som skal diskuteres i forhold til udenlandske undersøgelser og erfaringer vedrørende kønsbaserede initiativer i forskningsmiljøer.

Neandertal. Foto af sgrunden - Pixabay

14.04.2021 | Institut for Geoscience

Ny podcast: Har der været neandertalere i Danmark?

Professor emeritus Bent Odgaard og lektor Søren Munch Kristiansen har bidraget til en podcast på Radio4 Kraniebrud, om hvorvidt der har levet neandertalere i Danmark. Du kan høre hele udsendelsen her.

Gry Hoffmann Barfod er blandt forfatterne til den populære artikel

12.04.2021 | Institut for Geoscience

Blandt de top 100 mest downloadede videnskabelige artikler i 2020 på Science Reports

'Alexandrian' glass confirmed by hafnium isotopes’ er titlen på den populære artikel, der er downloadet mere end 13.000 gange. Gry Hoffmann Barfod er medforfatter til den populære artikel. Har du endnu ikke læst artiklen, kan du finde den her.

Foraminiferen Cassidulina Neoteretis, Foto: Anne Jennings, University of Colorado

24.03.2021 | Institut for Geoscience

Ny undersøgelse af de oceaniske forhold i den sidste istid

Professor Marit-Solveig Seidenkrantz og adjunkt Christof Pearce viser i undersøgelsen, at der var en stærkere tilstrømning af Atlanterhavsvand til Labradorhavsregionen end i dag under det sidste glaciale maksimum (23-19.000 år siden). Det tyder på en langt mere kraftig cirkulation i det nordlige Atlanterhav end før antaget.

Viser resultater 16 til 30 ud af 236

Forrige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Næste