Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyheder

Metal fra vikingetiden. Foto: S. M. Sindbæk

26.04.2021 | Institut for Geoscience

Nyt indblik i vikingetidens håndværksproduktion

For første gang har et forskningsprojekt udforsket vikingetidens metalhåndværk ved at følge hele produktionskæden fra råmaterialer, gennem støbeforme og smeltedigler til færdige metalprodukter med geokemiske analysemetoder. De 1000 analyser udført af Vana Orfanou er et interdisciplinært samarbejde mellem Geoscience, Sydvestjyske Museer og UrbNet.

Det tredelte billede viser calderavæggen ved Balos havn på Thera. (a) og (b) viser de to første eruptionsfaser i det Minoiske udbrud (pilene). (c) viser hvor man i 1871 udgravede et kykladisk hus på en terrasse (til venstre) og øverst til højre udgravningsstedet Raos, hvor der lå et kykladisk palads.

21.04.2021 | Institut for Geoscience

Artikel bringer nyt lys på Santorini vulkanen

Walter L. Friedrich, J. Richard Wilson og Annette Højen Sørensen diskuterer og nyfortolker sammen med Samson Katsipis calderaens stratigrafi. Via geologiske og arkæologiske fund under calderavæggens askelag fra den Minoiske eruption konkluderer de, at der har eksisteret terrasser på indersiden af calderaen, som var beboet i bronzealderen. Klik og…

Den 28. april kan du opleve mange gratis online foredrag af Aarhus Universitets forskere.

20.04.2021 | Institut for Geoscience, Medarbejdere

Oplev to forskellige online foredrag fra Geosciences forskere til Forskningens Døgn den 28. april

Katrine Juul Andresen tager dig med under havet til ”Doggerland – et forhistorisk landskab g(l)emt under Nordsøens bølger” og Rasmus Andreasen og Erik Thomsens tager dig med tilbage i tiden, når ”Danmarkshistorien skrives om: Skrydstrup- og Egtvedpigen var nok ikke kosmopolitter”. Se hele programmet her.

Kønsbalance på geofagene i Danmark

15.04.2021 | Institut for Geoscience, Medarbejdere

Projekt igangsat for at opnå kønsbalance

Det langsigtede perspektiv med projektet er at opnå en ligelig kønsfordeling og dermed forhindre et massivt tab af talent og skabe en attraktiv arbejdsplads. I projektet bliver der indsamlet kønsbaserede data, som skal diskuteres i forhold til udenlandske undersøgelser og erfaringer vedrørende kønsbaserede initiativer i forskningsmiljøer.

Neandertal. Foto af sgrunden - Pixabay

14.04.2021 | Institut for Geoscience

Ny podcast: Har der været neandertalere i Danmark?

Professor emeritus Bent Odgaard og lektor Søren Munch Kristiansen har bidraget til en podcast på Radio4 Kraniebrud, om hvorvidt der har levet neandertalere i Danmark. Du kan høre hele udsendelsen her.

Gry Hoffmann Barfod er blandt forfatterne til den populære artikel

12.04.2021 | Institut for Geoscience

Blandt de top 100 mest downloadede videnskabelige artikler i 2020 på Science Reports

'Alexandrian' glass confirmed by hafnium isotopes’ er titlen på den populære artikel, der er downloadet mere end 13.000 gange. Gry Hoffmann Barfod er medforfatter til den populære artikel. Har du endnu ikke læst artiklen, kan du finde den her.