Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyheder

Foraminiferen Cassidulina Neoteretis, Foto: Anne Jennings, University of Colorado

24.03.2021 | Institut for Geoscience

Ny undersøgelse af de oceaniske forhold i den sidste istid

Professor Marit-Solveig Seidenkrantz og adjunkt Christof Pearce viser i undersøgelsen, at der var en stærkere tilstrømning af Atlanterhavsvand til Labradorhavsregionen end i dag under det sidste glaciale maksimum (23-19.000 år siden). Det tyder på en langt mere kraftig cirkulation i det nordlige Atlanterhav end før antaget.

Delphini 1 - Aarhus Universitet

23.03.2021 | Institut for Geoscience

Farvel til Delphini-1

Søndag den 14. marts 2021 brændte studentersatellitten Delphini-1 fra Aarhus Universitet efter lang tids tro tjeneste op i atmosfæren. Satellitten holdt sig oppe i noget længere tid end forventet, og projektet har været en stor succes med mange involverede fra forskellige Institutter på Aarhus Universitet, deriblandt Geoscience. Læs mere her.

Marit-Solveig Seidenkrantz

19.03.2021 | Institut for Geoscience

Ungdomsvideo om istid

På ungdomskanalen Tjek stiller de spørgsmålet om vi er på vej ind i en ny istid? For at undersøge det nærmere har de spurgt professor Marit-Solveig Seidenkrantz fra Institut for Geoscience til råds. Se videoen her.

På Geoscience er der fremgang i antallet af kvote 2 ansøgere

17.03.2021 | Institut for Geoscience

Flot stigning af ansøgere til Geoscience på kvote 2

Ansøgningsfristen for kvote 2 ansøgninger er netop udløbet. Knap 6.000 ansøgere har valgt Aarhus Universitet som førsteprioritet. Det er en fremgang på 3 % sammenlignet med 2020. Natural Sciences har modtaget 400 førsteprioritetsansøgninger, hvilket er samme antal som sidste år. På Geoscience er der fremgang i antallet af ansøgere.

En 1U-CubeSat er 10 cm på hver led, og vejer 1 kg. Illustration: Space Inventor

12.03.2021 | Institut for Geoscience

Danske studerende skal sende deres egen satellit op næste sommer

Satellitten sendes op med en Falcon-9 raket en gang i sommeren 2022. Satellitten vil indeholde en række mindre studentereksperimenter samt fungere som en kommunikationsstation for radioamatører over hele verden. Christoffer Karoff fra Institut for Geoscience er med i samarbejdet.

Traktor, der spreder kalk. Foto: Mark Robinson. Creative Commons https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en

10.03.2021 | Institut for Geoscience, Medarbejdere

Nye studier underbygger, at jordbrugskalk påvirker strontium-analyser

Lektor emeritus Erik Thomsen og akademisk medarbejder Rasmus Andreasen fra Institut for Geoscience påviser i to nye videnskabelige artikler, at strontium fra jordbrugskalk bliver udvasket fra de øvre jordlag og dermed påvirker strontium-isotop-værdierne i omgivelserne. Dermed bør en række hypoteser om forhistoriske menneskers oprindelse revideres.

Christoffer Karoff

10.03.2021 | Institut for Geoscience, Medarbejdere

Månekræfter

Lektor Christoffer Karoff ved Institut for Geoscience fortæller i Weekendavisen om, hvorfor vores måne har været uhyre vigtig for dannelsen og udviklingen af liv på Jorden. (Det kræver abonnement at læse artiklen)

Professor Hamed Sanei

03.03.2021 | Institut for Geoscience, Medarbejdere

De hadale grave er dynamiske hotspots til tidlig diagenese i dybhavet

Professor Hamed Sanei fra Geoscience har i samarbejde med en international forskergruppe udforsket sedimentkarakteristika og in situ bentisk iltoptagelse langs to grave i Stillehavet. De har fundet ud af, at hadele grave repræsenterer dybhavs-hotspots til tidlig diagenese og er mere forskelligartede og dynamiske miljøer end tidligere anerkendt.

I laboratoriet

02.03.2021 | Institut for Geoscience, Medarbejdere

Organisk materiales mysterier i de 120 millioner år gamle klipper i Nordsøen

Hemmelighederne om, hvordan organisk materiale kom til klipperne, dets udvikling og hvilken rolle det kan spille i opbevaring af energi og drivhusgasser, afsløres nu takket være den nye forskning udført af Arka Rudra, Hamed Sanei, Carlette Blok og Stéphane Bodin fra Institut for Geoscience i samarbejde med GEUS. Læs artiklen her.