Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyheder

Marit-Solveig Seidenkrantz fra Institut for Geoscience

30.06.2021 | Institut for Geoscience

Hvad isen kan fortælle – felttur til Grønland

I det nordøstlige Grønland findes der uudforskede områder, når det vedrører forskning i klimaforandringer og havmiljø. Nu vil et forskningsprojekt projektfinansieret af Danmarks Frie Forskningsfond og ledet af Marit-Solveig Seidenkrantz, skabe værdifuld viden om regionen ved at benytte et nyt og unikt datasæt. Læs mere her

24.06.2021 | Institut for Geoscience, Medarbejdere

Ph.d.-stilling

Der er i øjeblikket åbent for ansøgninger til Ph.d.-stillingen: ”Establishing a chronology of the first hominin occupation of Central Asia”. Del gerne nyheden med potentielle kandidater i dit netværk. Du kan læse opslaget her.

23.06.2021 | Institut for Geoscience

Udenlandske forskere udtaler sig i sagen om Egtvedpigens oprindelse

I en ny artikel på Videnskab.dk får Rasmus Andreasen og Erik Thomsen opbakning fra udenlandske forskere til deres forskningsresultater omkring Egtvedspigens oprindelse. Artiklen opsummerer de forskellige synspunkter i sagen. Læs mere her.

22.06.2021 | Institut for Geoscience

Hvorfor er Mars rød?

Det spørgsmål svarer blandt andet lektor emeritus Per Nørnberg fra Geoscience på i denne artikel på Videnskab.dk. Det er Bjørn på 5 år, der stiller spørgsmålet, men svaret er ikke nødvendigvis ligetil. Derfor indeholder artiklen også både en simpel og en kompliceret forklaring. Læs med her.

Den forhistoriske by Gerasa. Foto: Mike van Schoonderwalt, Pexels

10.06.2021 | Institut for Geoscience

Overraskende hot-spot for metalforurening i forhistorisk by

I forhistoriske byer er metalforurening blevet forklaret med minedrift og bly fra vandrør, men et nyt internationalt studie af bl.a. Søren Munch Kristiansen og Gry Hoffmann Barfod peger på, at mindre hverdagsaktiviteter i forhistoriske byer skal medregnes for at forstå forureningsfordelingen. Deres rolle er langt større end hidtil antaget.

Lektor Christoffer Karoff, Institut for Geoscience

08.06.2021 | Institut for Geoscience, Medarbejdere

Ny podcast om solformørkelse: Når Solen forsvinder og mørket bryder frem

På torsdag er der delvis solformørkelse over Danmark. Derfor kan du høre lektor Christoffer Karoff fortælle om de forskellige slags solformørkelser og om solens corona i podcasten fra RumSnak. Hør også om solstorme og om, hvordan solens cyklus påvirker vores atmosfære og også spiller ind i klimaforandringerne. Lyt med her.

Lektor Thorsten Nagel, Institut for Geoscience

04.06.2021 | Institut for Geoscience

Ekstrem CO2 drivhuseffekt opvarmede den tidlige Jordklode

Selvom solstråling var relativt lav, var temperaturen på den unge jord varm. Et internationalt team af geoforskere har fundet vigtige spor på, at høje niveauer af kuldioxid i atmosfæren var ansvarlige for disse høje temperaturer. Det blev kun køligere med begyndelsen af pladetektonik, da CO2 gradvist blev fanget og lagret på de nye kontinenter.

Girls' Day in Science - foto: Hempel

03.06.2021 | Institut for Geoscience, Medarbejdere

Geoscience inviterer gymnasiepiger til “Girls' Day in Science”

Institut for Geoscience er med i den landsdækkende kampagnedag Girls’ Day in Science, der finder sted den 6. oktober. Her kan pigerne møde nogle af vores seje kvinder, som studerer eller forsker inden for Geoscience. Gennem workshops og praktiske opgaver får de en forsmag på, hvordan det er at være studerende på instituttet. Se dagens program her.

Rasmus Andreasen

01.06.2021 | Institut for Geoscience

Diskussionen fortsætter: Strontium og Egtvedpigens oprindelse

Endnu et kapitel er blevet skrevet i føljetonen om Egtvedpigens oprindelse. Rasmus Andreasen og Erik Thomsen svarer Robert Frei fra Københavns Universitet, der stiller spørgsmål ved de indsamlede data. Du kan læse argumenterne i Forskerzonen på Videnskab.dk.