Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyheder

Christoffer Karoff

17.05.2021 | Medarbejdere, Institut for Geoscience

Event: Digitalisering og klimaforandring

Ved Matchpoint Konferencen den 27.-29 maj er Christoffer Karoff fra Geoscience vært til en debat om digitalisering og klimaforandring. En udfordring er, at den grønne overgang er umulig uden digitale teknologier, men samtidig er IT-sektoren også en af de største bidragydere til den globale CO2-udledning. Læs mere og tilmeld dig senest 20. maj.

Per Trinhammer

05.05.2021 | Institut for Geoscience

PORO-CLIM skal kortlægge havbunden i Atlanterhavet

Ombord på skibet Celtic Explorer skal Per Trinhammer de næste 4 uger sammen med stor gruppe forskere og ingeniører fra danske, britiske og irske universiteter kortlægge havbunden i Atlanterhavet under Porcupine og Rockall bassiner. De ser på, hvordan Jordens dybe indre har påvirket det globale klima i den geologiske fortid. Følg turen her.

Niels Claes, postdoc på Geoscience

04.05.2021 | Institut for Geoscience

Ny artikel om påvirkningen af ’flood irrigation’ på vandets kredsløb

Mere end 60% af det vand, som bliver brugt til markvanding, kan langsomt strømme tilbage til vandløbene, med en forsinkelse, som kan tage mere end en måned. Denne ’midlertidige opmagasinering’ af vandet er en vigtig del af vandets kredsløb. Det viser modeller, som Niels Claes har lavet med samarbejdspartnere fra University of Wyoming.

Metal fra vikingetiden. Foto: S. M. Sindbæk

26.04.2021 | Institut for Geoscience

Nyt indblik i vikingetidens håndværksproduktion

For første gang har et forskningsprojekt udforsket vikingetidens metalhåndværk ved at følge hele produktionskæden fra råmaterialer, gennem støbeforme og smeltedigler til færdige metalprodukter med geokemiske analysemetoder. De 1000 analyser udført af Vana Orfanou er et interdisciplinært samarbejde mellem Geoscience, Sydvestjyske Museer og UrbNet.

Det tredelte billede viser calderavæggen ved Balos havn på Thera. (a) og (b) viser de to første eruptionsfaser i det Minoiske udbrud (pilene). (c) viser hvor man i 1871 udgravede et kykladisk hus på en terrasse (til venstre) og øverst til højre udgravningsstedet Raos, hvor der lå et kykladisk palads.

21.04.2021 | Institut for Geoscience

Artikel bringer nyt lys på Santorini vulkanen

Walter L. Friedrich, J. Richard Wilson og Annette Højen Sørensen diskuterer og nyfortolker sammen med Samson Katsipis calderaens stratigrafi. Via geologiske og arkæologiske fund under calderavæggens askelag fra den Minoiske eruption konkluderer de, at der har eksisteret terrasser på indersiden af calderaen, som var beboet i bronzealderen. Klik og…

Den 28. april kan du opleve mange gratis online foredrag af Aarhus Universitets forskere.

20.04.2021 | Institut for Geoscience, Medarbejdere

Oplev to forskellige online foredrag fra Geosciences forskere til Forskningens Døgn den 28. april

Katrine Juul Andresen tager dig med under havet til ”Doggerland – et forhistorisk landskab g(l)emt under Nordsøens bølger” og Rasmus Andreasen og Erik Thomsens tager dig med tilbage i tiden, når ”Danmarkshistorien skrives om: Skrydstrup- og Egtvedpigen var nok ikke kosmopolitter”. Se hele programmet her.

Kønsbalance på geofagene i Danmark

15.04.2021 | Institut for Geoscience, Medarbejdere

Projekt igangsat for at opnå kønsbalance

Det langsigtede perspektiv med projektet er at opnå en ligelig kønsfordeling og dermed forhindre et massivt tab af talent og skabe en attraktiv arbejdsplads. I projektet bliver der indsamlet kønsbaserede data, som skal diskuteres i forhold til udenlandske undersøgelser og erfaringer vedrørende kønsbaserede initiativer i forskningsmiljøer.

Neandertal. Foto af sgrunden - Pixabay

14.04.2021 | Institut for Geoscience

Ny podcast: Har der været neandertalere i Danmark?

Professor emeritus Bent Odgaard og lektor Søren Munch Kristiansen har bidraget til en podcast på Radio4 Kraniebrud, om hvorvidt der har levet neandertalere i Danmark. Du kan høre hele udsendelsen her.

Gry Hoffmann Barfod er blandt forfatterne til den populære artikel

12.04.2021 | Institut for Geoscience

Blandt de top 100 mest downloadede videnskabelige artikler i 2020 på Science Reports

'Alexandrian' glass confirmed by hafnium isotopes’ er titlen på den populære artikel, der er downloadet mere end 13.000 gange. Gry Hoffmann Barfod er medforfatter til den populære artikel. Har du endnu ikke læst artiklen, kan du finde den her.

Foraminiferen Cassidulina Neoteretis, Foto: Anne Jennings, University of Colorado

24.03.2021 | Institut for Geoscience

Ny undersøgelse af de oceaniske forhold i den sidste istid

Professor Marit-Solveig Seidenkrantz og adjunkt Christof Pearce viser i undersøgelsen, at der var en stærkere tilstrømning af Atlanterhavsvand til Labradorhavsregionen end i dag under det sidste glaciale maksimum (23-19.000 år siden). Det tyder på en langt mere kraftig cirkulation i det nordlige Atlanterhav end før antaget.

Delphini 1 - Aarhus Universitet

23.03.2021 | Institut for Geoscience

Farvel til Delphini-1

Søndag den 14. marts 2021 brændte studentersatellitten Delphini-1 fra Aarhus Universitet efter lang tids tro tjeneste op i atmosfæren. Satellitten holdt sig oppe i noget længere tid end forventet, og projektet har været en stor succes med mange involverede fra forskellige Institutter på Aarhus Universitet, deriblandt Geoscience. Læs mere her.

Marit-Solveig Seidenkrantz

19.03.2021 | Institut for Geoscience

Ungdomsvideo om istid

På ungdomskanalen Tjek stiller de spørgsmålet om vi er på vej ind i en ny istid? For at undersøge det nærmere har de spurgt professor Marit-Solveig Seidenkrantz fra Institut for Geoscience til råds. Se videoen her.

På Geoscience er der fremgang i antallet af kvote 2 ansøgere

17.03.2021 | Institut for Geoscience

Flot stigning af ansøgere til Geoscience på kvote 2

Ansøgningsfristen for kvote 2 ansøgninger er netop udløbet. Knap 6.000 ansøgere har valgt Aarhus Universitet som førsteprioritet. Det er en fremgang på 3 % sammenlignet med 2020. Natural Sciences har modtaget 400 førsteprioritetsansøgninger, hvilket er samme antal som sidste år. På Geoscience er der fremgang i antallet af ansøgere.

En 1U-CubeSat er 10 cm på hver led, og vejer 1 kg. Illustration: Space Inventor

12.03.2021 | Institut for Geoscience

Danske studerende skal sende deres egen satellit op næste sommer

Satellitten sendes op med en Falcon-9 raket en gang i sommeren 2022. Satellitten vil indeholde en række mindre studentereksperimenter samt fungere som en kommunikationsstation for radioamatører over hele verden. Christoffer Karoff fra Institut for Geoscience er med i samarbejdet.

Traktor, der spreder kalk. Foto: Mark Robinson. Creative Commons https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en

10.03.2021 | Institut for Geoscience, Medarbejdere

Nye studier underbygger, at jordbrugskalk påvirker strontium-analyser

Lektor emeritus Erik Thomsen og akademisk medarbejder Rasmus Andreasen fra Institut for Geoscience påviser i to nye videnskabelige artikler, at strontium fra jordbrugskalk bliver udvasket fra de øvre jordlag og dermed påvirker strontium-isotop-værdierne i omgivelserne. Dermed bør en række hypoteser om forhistoriske menneskers oprindelse revideres.

Viser resultater 1 til 15 ud af 216

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Næste