Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyheder

Adjunkt Katrine Juul Andresen, Institut for Geoscience

09.07.2021 | Institut for Geoscience

Kortlægning af miner ved Kalø Vig

Der ligger stadig gamle miner fra 2. verdenskrig i Koraldybet ved indsejlingen til Kalø Vig. I dette klip fra TV2 Østjylland kan du høre vores adjunkt Katrine Juul Andresen (fra 4:08) fortælle om et projekt, som kortlægger minerne. Her er Geoscience med i dataindsamlingen og rådgivning omkring kortlægningen.

Christoffer Karoff, Institut for Geoscience

07.07.2021 | Institut for Geoscience

Fra supernova til stjernestøv - gåden om Betelgeuse er løst

Flere astronomer troede at kæmpestjernen Betelgeuse var ved at eksplodere, men det var ikke tilfældet. I stedet var det stjernestøv, der indhyllede planeten. Men hele processen omkring Betelgeuse er vigtig i forhold til at forstå udviklingen i universet og dermed også livets opståen i universet, fortæller Christoffer Karoff i artiklen.

Marit-Solveig Seidenkrantz fra Institut for Geoscience

30.06.2021 | Institut for Geoscience

Hvad isen kan fortælle – felttur til Grønland

I det nordøstlige Grønland findes der uudforskede områder, når det vedrører forskning i klimaforandringer og havmiljø. Nu vil et forskningsprojekt projektfinansieret af Danmarks Frie Forskningsfond og ledet af Marit-Solveig Seidenkrantz, skabe værdifuld viden om regionen ved at benytte et nyt og unikt datasæt. Læs mere her

24.06.2021 | Institut for Geoscience, Medarbejdere

Ph.d.-stilling

Der er i øjeblikket åbent for ansøgninger til Ph.d.-stillingen: ”Establishing a chronology of the first hominin occupation of Central Asia”. Del gerne nyheden med potentielle kandidater i dit netværk. Du kan læse opslaget her.

23.06.2021 | Institut for Geoscience

Udenlandske forskere udtaler sig i sagen om Egtvedpigens oprindelse

I en ny artikel på Videnskab.dk får Rasmus Andreasen og Erik Thomsen opbakning fra udenlandske forskere til deres forskningsresultater omkring Egtvedspigens oprindelse. Artiklen opsummerer de forskellige synspunkter i sagen. Læs mere her.

22.06.2021 | Institut for Geoscience

Hvorfor er Mars rød?

Det spørgsmål svarer blandt andet lektor emeritus Per Nørnberg fra Geoscience på i denne artikel på Videnskab.dk. Det er Bjørn på 5 år, der stiller spørgsmålet, men svaret er ikke nødvendigvis ligetil. Derfor indeholder artiklen også både en simpel og en kompliceret forklaring. Læs med her.

Den forhistoriske by Gerasa. Foto: Mike van Schoonderwalt, Pexels

10.06.2021 | Institut for Geoscience

Overraskende hot-spot for metalforurening i forhistorisk by

I forhistoriske byer er metalforurening blevet forklaret med minedrift og bly fra vandrør, men et nyt internationalt studie af bl.a. Søren Munch Kristiansen og Gry Hoffmann Barfod peger på, at mindre hverdagsaktiviteter i forhistoriske byer skal medregnes for at forstå forureningsfordelingen. Deres rolle er langt større end hidtil antaget.

Lektor Christoffer Karoff, Institut for Geoscience

08.06.2021 | Institut for Geoscience, Medarbejdere

Ny podcast om solformørkelse: Når Solen forsvinder og mørket bryder frem

På torsdag er der delvis solformørkelse over Danmark. Derfor kan du høre lektor Christoffer Karoff fortælle om de forskellige slags solformørkelser og om solens corona i podcasten fra RumSnak. Hør også om solstorme og om, hvordan solens cyklus påvirker vores atmosfære og også spiller ind i klimaforandringerne. Lyt med her.

Lektor Thorsten Nagel, Institut for Geoscience

04.06.2021 | Institut for Geoscience

Ekstrem CO2 drivhuseffekt opvarmede den tidlige Jordklode

Selvom solstråling var relativt lav, var temperaturen på den unge jord varm. Et internationalt team af geoforskere har fundet vigtige spor på, at høje niveauer af kuldioxid i atmosfæren var ansvarlige for disse høje temperaturer. Det blev kun køligere med begyndelsen af pladetektonik, da CO2 gradvist blev fanget og lagret på de nye kontinenter.

Girls' Day in Science - foto: Hempel

03.06.2021 | Institut for Geoscience, Medarbejdere

Geoscience inviterer gymnasiepiger til “Girls' Day in Science”

Institut for Geoscience er med i den landsdækkende kampagnedag Girls’ Day in Science, der finder sted den 6. oktober. Her kan pigerne møde nogle af vores seje kvinder, som studerer eller forsker inden for Geoscience. Gennem workshops og praktiske opgaver får de en forsmag på, hvordan det er at være studerende på instituttet. Se dagens program her.

Rasmus Andreasen

01.06.2021 | Institut for Geoscience

Diskussionen fortsætter: Strontium og Egtvedpigens oprindelse

Endnu et kapitel er blevet skrevet i føljetonen om Egtvedpigens oprindelse. Rasmus Andreasen og Erik Thomsen svarer Robert Frei fra Københavns Universitet, der stiller spørgsmål ved de indsamlede data. Du kan læse argumenterne i Forskerzonen på Videnskab.dk.

Professor Hamed Sanei fra Institut for Geoscience

27.05.2021 | Institut for Geoscience

Forskere er alarmerede: Kviksølv hober sig op på bunden af dybhavsgravene

Mængden af det kviksølv, vi har fundet i dybhavsgravene, overstiger langt de værdier, der tidligere er registreret i sedimenter fra de åbne oceaner, konstaterer professor Hamed Sanei fra Geoscience, der er med i den internationale forskergruppe fra Danmark, Canada, Tyskland og Japan, der står bag opdagelsen. Læs mere om det overraskende studie her.

Forskning, foto Chokniti Khongchum, Pexels

27.05.2021 | Institut for Geoscience

Geolog Astrid Strunk modtager AUFF’s ph.d.-pris

Astrid Strunk fra Institut for Geoscience imponerede med sit forskningsprojekt fra Nordgrønland., da årets ph.d.-priser blev uddelt til fem unge forskere med et ekstraordinært talent. De fem heldige forskere modtager hver 50.000 kr. som anerkendelse for deres forskning. Læs mere om Astrid og hendes forskning her.

Søren Munch Kristiansen, lektor på Institut for Geoscience

19.05.2021 | Institut for Geoscience, Medarbejdere

Podcast: Vand, jord – og ikke mindst mennesker

I en ny podcast kan du høre lektor Søren Munch Kristiansen fra Geoscience fortælle om, hvad han arbejder med inden for geologi. For ham er det mennesker, der er specielt spændende – at forstå hvordan Jorden påvirker os, og hvordan vi har påvirket den. Det er Aarhus Studenterradio, der har lavet podcasten. Du kan høre den her.

Christoffer Karoff

17.05.2021 | Medarbejdere, Institut for Geoscience

Event: Digitalisering og klimaforandring

Ved Matchpoint Konferencen den 27.-29 maj er Christoffer Karoff fra Geoscience vært til en debat om digitalisering og klimaforandring. En udfordring er, at den grønne overgang er umulig uden digitale teknologier, men samtidig er IT-sektoren også en af de største bidragydere til den globale CO2-udledning. Læs mere og tilmeld dig senest 20. maj.

Viser resultater 1 til 15 ud af 230

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Næste