Aarhus Universitets segl

Kampen om hundrede år

1600 - Cultural change in the shadow of the Thera Eruption?

Ny bogudgivelse 2013

v/Walter Friedrich

Da man i 1967 startede udgravningen af en bronzealderby som var begravet under pimpsten fra Santorini vulkanen, startede også en voldsom diskussion om byen var blevet begravet omkring 1500 f. Kristus eller hundrede år tidligere. Mens én gruppe baserede deres vurdering på en liste over faraoernes regeringsår, samledes en anden gruppe som stolede mere på absolutte dateringer af iskærner fra Grønland samt kronologien i træringe. Sidstnævnte gruppe påstår at udbruddet fandt sted omkring 1600-tallet f. Kr.
I de seneste fire årtier har denne ”kamp” bølget frem og tilbage. Der er afholdt flere konferencer og skrevet mange hundrede sider om emnet, og nyheder om dateringen har ofte været på forsiden af Nature og Science.

Da tre medarbejdere fra Aarhus Universitet (Walter L. Friedrich, Jan Heinemeier og Tom Pfeiffer) sammen med en gruppe fra Tyskland (Bernd Kromer, Michael Friedrich og Sarah Talamo) i 2006 publicerede resultatet af en kulstof 14 datering i Science, troede mange at diskussionen ville stoppe – men tværtimod! Den tog livligt fat på ny.


 

I 2013 blev der udgivet en en illustreret bog  på 613 sider om en konference, der blev afholdt i Halle i Tyskland i 2011 (http://www.lda-lsa.de/tagungen/archiv_tagungen/4_mitteldeutscher_archaeologentag_2011/).
Titlen er “1600 - Cultural change in the shadow of the Thera Eruption?”

Som titlen antyder, var det mest tilhænger af vores datering (1613 ± 13 ) som deltog, og som har bidraget til bogen. - Modstanderne ruster sig nu til det næste slag.

Uddrag fra bogen (pdf-filer)