Aarhus Universitets segl

TITAN

Institut for Geoscience arbejder lige nu på et projekt om tidligere og tydeligere arkæologiske udgravninger sammen med bl.a. Moesgaard Museum, Museum Østjylland og Rigspolitiet. Projektet kaldes ”TITAN” og er opkaldt efter Saturns største måne fordi denne først blev godt udforsket vha. én af de nye metoder, infrarøde kameraer, som vi nu forsøger at anvende i arkæologiske udgravninger.  

Formålet med TITAN er kort sagt at undersøge, om et paradigmeskifte er muligt i feltarkæologien ved at afprøve nye metoder til undersøgelse af kulturlag. Disse metoder kan anvendes direkte i en udgravning, og håbet er, at de derfor kan give tidligere og tydeligere arkæologiske resultater.

TITAN projektet er støttet af Augustinusfonden, og ledes af Lektor Søren Munch Kristiansen fra Geoscience.

TITAN - Hvad er det? På en rapsmark på Norddjursland kravlede Søren Munch Kristiansen fra Institut for Geoscience rundt i en stenalderboplads sammen med arkæologer og politifolk. Hvorfor gjorde han så det? Det var i forbindelse med TITAN-projektet. Hør ham fortælle mere om det her.
TITAN: Hvad laver politiet der? I TITAN-projektet samarbejder flere faggrupper. En af dem er politiet. Men hvad laver de egentlig på et forskningsprojekt? Det kan du høre Jan Madsen fra Nationalt Kriminalteknisk Center fortælle mere om her.
TITAN: Samarbejdet med arkæologerne 1 Det er ikke noget nyt, at Geoscience og Arkæologi arbejder sammen, og begge parter kan nyde godt af hinanden. Det fortæller arkæologen Niels Nørkjær Johannsen lidt om her.
TITAN: Hvad så bagefter? TITAN-projektet er i gang. Men hvad så bagefter? Forhåbentligt står arkæologerne tilbage med nogle nye metoder, men det er langt fra sikkert, at alt er færdigt og klar til brug. Derfor stopper arbejdet ikke, når TITAN-projektet udløber. Hør Niels fortælle mere om det her.
TITAN: Hvilke prøver skal der tages og til hvad? Hvad er det egentlig, Søren vil undersøge på den arkæologiske udgravning på Djursland? Og hvad kan det bruges til? Det fortæller han mere om her.
TITAN: Museum Østjylland Hvorfor er det egentlig interessant for arkæologerne på Museum Østjylland at samarbejde med Geoscience på udgravningen på Djursland? Det fortæller forskningslederen på museet Lutz Klassen om her.
TITAN: Samarbejdet med arkæologerne 2 Hvad betyder samarbejdet mellem Geoscience og arkæologerne for arkæologerne? Det kan bl.a. hjælpe dem med at blive mere præcise. Hør Niels fortælle lidt om det og andre gevinster ved samarbejdet her.