Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Offentligt foredrag ved Lektor Bo Holm Jacobsen

Vores urolige klode

26.02.2019 | Susanne Weis Fogh

Dato tir 19 mar
Tid 19:00 21:00
Sted AU Søauditorierne, Wilhelm Meyers Allé, 8000 Aarhus C

Beskrivelse

Det er klodens urolighed som holder Jordens overflade beboelig og smuk for væsener som os.
Men i en verden hvor mennesket i stigende grad er herre over sine eksistensvilkår, står jordskælv og tsunamier tilbage som nogle særligt voldsomme og uforudsigelige trusler som vi gerne vil forstå for bedre at kunne beskytte liv, ejendom og infrastruktur. 

Du vil få at se hvordan høj-præcise GPS-målinger og radarsatellitmålinger kombineres med klassiske geologiske undersøgelser og nu giver bedre mulighed for at forudsige risikoen for jordskælv. 

Computerberegning af jordskælvsbølger kombineres med modeller af bygninger for at forbedre sikkerheden indendørs. Og computernetværk sammenkobler seismometre til hurtig varsling af borgere når jordskælvet faktisk går i gang og en eventuel tsunami er på vej. På denne måde er konsekvenserne ved jordrystelser stærkt reduceret i de egne hvor der er råd til at bygge rigtigt. Tsunamier er derimod stadig svære at værne sig imod. 

En positiv sideeffekt af jordskælvsbølger er at de også spiller den centrale rolle i forskernes forståelse af Jordens indre: et globalt net af tusinder af seismometre danner samlet set det indadrettede ”Hubble-teleskop” som giver meget detaljerede billeder af Jordens indre struktur, og det giver os indsigt i den ”motor” som former oceaner, bjergkæder og vulkaner.

Under foredraget får du lejlighed til at lytte til jordskælv og forske lidt med ørerne: kan man høre om Jorden er smeltet indeni?  

  • Entré: Gratis
  • Pladsreservation: Vi anbefaler at du reserverer plads, men du er også velkommen til at møde op: efter kl. 18:45 ophæves reservationer for dem som ikke er mødt frem.  
  • Forelæsningsformat: Foredragsholderen er til stede
  • ArrangørOffentlige foredrag i Naturvidenskab, Aarhus Universitet
  • Kontaktperson: Jens Holbech – se kontaktoplysninger
  • Ekstra info: Du har mulighed for at spise inden foredraget ved Foredragsbuffeten. I pausen kan du købe kaffe med hjemmebagte kager, frugt mv. Og efter foredraget kan du gå med forelæseren og andre gæster i NatCaféen på Steno Museet. Læs mere om dette, om parkering og om pladsreservation mv. på ofn.au.dk/Aarhus.
    NB: Husk at du kan opleve foredragene i Aarhus-området andre steder end i Søauditorierne. Zoom ind på Aarhus på Danmarkskortet, som du finder allerøverst på denne side, og find der stederne.
Institut for Geoscience, Forelæsning / foredrag