Aarhus University Seal

To geologer modtager det prestigefyldte Marie Skłodowska-Curie stipendium

Henrieka Detlef og Anders Damsgaard fra Institut for Geoscience ved Aarhus Universitet modtager det meget prestigefyldte Marie Sk?odowska-Curie Individual Fellowship. Det er første gang, Instituttet opnår to stipendier i samme ansøgningsrunde.

Henrieka Detlef
Anders Damsgaard

Marie Sk?odowska-Curie stipendier er blandt Europas mest kompetitive og prestigefyldte, og har som sigte at støtte de bedste og mest lovende unge forskere. Stipendierne, der blev etableret i 1996, har som mål at støtte karriereudviklingen af de bedste unge forskere i tæt samarbejde med stærke og prominente værtsgrupper. Mentorerne på Institut for Geoscience for Henrieka og Anders er henholdsvis adjunkt Christof Pearce og professor Jan Piotrowski. Et grundlæggende formål med stipendierne er desuden at give forskere muligheder for at udvikle faglige og personlige kvalifikationer til at realisere deres mål for et videre karriereforløb.

 

Institutleder Jan Piotrowski er meget stolt af resultatet:

”Jeg er meget glad for, at Geoscience vil være vært for disse to prestigefyldte stipendier, og på samme tid giver det Henrieka og Anders muligheden for at videreudvikle deres forskningstalenter med åbenlyse fordele for alle involverede parter. Jeg er også glad for at høre, at forskningsfelterne, der repræsenteres af disse to unge forskere, har fået ordentlig anerkendelse og påskønnelse. For bedre at forstå de dynamiske miljøændringer, der nu sker, og foretage sunde forudsigelser for mulig fremtidig udvikling, er det vigtigt at lære mere om vores nylige geologiske fortid, både på land og i verdenshavene. Det er præcis, hvad Henrieka og Anders sigter mod.”

 

Henrieka Detlef arbejder som postdoc i Christof Pearces laboratorium, hvor hun vil arbejde på sit projekt IceLab: Henrieka beskriver sit projekt: ”Jordens klima er et komplekst system med forskellige komponenter, der interagerer med hinanden. At forstå disse interaktioner er nøglen til bedre at forudsige, hvordan vores klima vil ændre sig i fremtiden. En sådan komponent, som især er relevant i Arktis, er havis. ”IceLab – Is-Ocean-interaktioner under Heinrich-begivenheden i Labradorhavet” sigter mod at bestemme havisens rolle i tidligere begivenheder med isskjolds-sammenbrud, såkaldte Heinrich-begivenheder i den sidste istid. Især vil IceLab undersøge, om havis i Labradorhavet fremmede isskjoldssmeltning ved at isolere havet og opvarme det. Arbejdet vil omfatte nationale og internationale samarbejder samt forskellige laboratorier på Institut for Geoscience.”

 

Anders Damsgaard arbejder som postdoc i Jan Piotrowski’s laboratorium. Han beskriver selv sit projekt: ”Gletschere og isstrømme omformer deres underlag, blandt andet ved at flytte på sedimenter, de bevæger sig henover. Resultatet ses i Danmark, hvor isens flydning og smeltevandsstrømme har givet landskabet den overflade, vi kender i dag.  Ved boringer igennem det nuværende Antarktiske og Grønlandske isskjold ses det, at der også her er sedimenter ved bunden, der flyttes med isen. Sedimenttransporten ender, hvor isen møder havet, og aflejres i store bunker, der giver isen et ståsted på havbunden. Desværre findes der ikke metoder, som på realistisk vis kan anvendes til at beskrive sedimenternes bevægelse i is-modeller. Selv om sedimentprocessernes rolle er stærkt diskuteret, er deres rolle uvis for isskjoldes stabilitet i et skiftende klima. Det er også usikkert, hvad landskabsformerne på den nuværende jordoverflade i det Europæiske lavland kan fortælle os om de forhenværende glaciale forhold. I dette projekt vil vi arbejde for at forstå denne interaktion mellem isflydning og sedimentære underlag bedre. Min tidligere forskning på instituttet har drejet sig om at simulere sediment-mekanik på sandkorns-skala.

Denne gang er jeg tilbage med en effektiv generalisering, der gør os i stand til at simulere processerne under et helt isskjold, koblet til modeller for is og smeltevand.  Instituttets ring shear-apparat vil blive anvendt til at kalibrere de modellerede sedimentegenskaber.  Derudover vil jeg nyde godt af stedets stærke kompetencer inden for geomorfologi, sedimentologi, palæoklima, og computermodellering.”

 

En tredje postdoc fra geoscience har fået et stipendie i denne omgang – Alicia Fantasia, men hun har valgt at rejse til Frankrig med sit stipendium – held og lykke til hende.

 

 

Marie Sk?odowska-Curie Fakta
2019 dataTOTALAUGEO
Ansøgninger1205
Succesfulde23 (11 til Nat, 5 til Tek)3
Succesrate14,31 %19,1 %60 %



Mere information

Henrieka Detlef henrieka.detlef@geo.au.dk

Institut for Geoscience, Aarhus Universitet

 

Anders Damsgaard anders.damsgaard@geo.au.dk

Institut for Geoscience, Aarhus Universitet

 

Jan Piotrowski jan.piotrowski@geo.au.dk

Institut for Geoscience, Aarhus Universitet